5de winterrit: Mannen weten waarom…

Vandaag stonden weer 13 helden aan de kerk van Branst voor een ritje van 70km met 6 beaufort (sponsor Scheldetrappers) wind. Het kaf werd van het koren gescheiden. Aan de start: 13 mannen met kabels als kuiten, dijen waar menig dekhengst jaloers op zou zijn en met één gezamenlijk doel voor ogen nl. de rukwinden trotseren en samen veilig aankomen in Branst.

Het moet gezegd worden, vandaag was het ‘Flandrienweer’, weer voor bijters, mannen die willen afzien. Met het oog op de Ronde van Vlaanderen 2016 kwamen 9 Scheldetrappers aan de start en 4 ‘Joint adventure’-rijders. Terwijl anderen scoorden met kaarsjes in bad of kaarsjes branden in de plaatselijke Capellen, kliefden 13 beren door het helse weer.

Richting Hombeek zat de wind kwam de wind van alle windstreken, voor/tegen/zij maar toch was de gemiddelde snelheid 28km/u na anderhalf uur stoempen. Eens de dijk in Hombeek opgedraaid zat de wind los op kop waarbij de snelheid toch nog steeds niet onder de 30km/u zakte.

Maar zoals steeds begon de krachtige wind de jus uit de benen te klieven en zijn tol te eisen.

Draaien en keren, optrekken, inhouden, links postvatten, dan weer rechts…Het kroop in ieders benen. Constant gewriemel om uit de wind te zitten. Ronddraaien was een utopie. Tim G wou zijn zegje wel doen, maar besloot om het voor zich te houden en op zijn maag te laten liggen, wat hem duur te staan kwam. Een wijs man zei ooit:

Als er iets op u maag ligt, dan moet je het eruit spuwen.

Na zware kilometers was het beste eraf bij onze ‘smalle’. Het eerste slachtoffer werd eraf gewaaid. Desondanks meerdere bezoeken aan de pastoor van Branst waaraan hij vroeg hem de kracht te geven om alles kapot te rijden, bleef hij verfomfaaid achter. Maar dan komt de kracht van de club weer boven: ‘Meer dan een club’. Als één blok zetten de iets gezettere jongens hem uit de wind, pasten we de sneldheid én de rit aan. Niet makkelijk, maar moeilijk gaat ook, raakte ‘de smalle’ toch in Bornem waar hij zijn eigen weg zocht richting eigen huisje met zijn heilig kruisje. Joeri had op ‘Klein-Mechelen’ al de weg richting Puurs genomen en aan Topform kozen ook, samen met Tim G, Johan B en de nieuwe gastrijder een ander pad huiswaarts.

Toen kon de de dans der Mohikanen nog éénmaal losbarsten. Stef en Micky verzorgden de kop, met wind op kop en in de zij. In de staart van het peloton werd snel een ‘Oppuurse Coalitie’ gesloten om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Symbolisch? ter hoogte van de Ex-voorzitter van Branst zag de Bjokke zijn tijd gekomen om een eerste (figuurlijk) schot te lossen. Als een pijl(tje) schoot hij weg en legde zich plat op zijn tijdritstuur (dat hij voor deze rit extra vastgezet had). Zijn partner in crime bekeek het schouwspel van achteren uit en had duidelijk moeilijkheden om stil te denken met deze harde wind. “Nog niet, wachten, wachten!” riep hij zichzelf toen en toen kwam het beest los.

Hij zette aan om naar zijn collega toe te rijden samen met Ivan aan zijn zij, tempo onderhoudend. Bjorn ontplofte snel en zo kwam alles terug samen. De veuzitter die op de derde rij post vatte achter Tom C zag deze laatste direct doorzetten en direct hadden ze 20m voorsprong op de uitgedoofde kaarsen achter zich. De Cannibaal deed zijn naam alle eer aan, bleef zonder omkijken doortrekken met een stervende zwaan in zijn wiel, die plots opschrikte toen ook Cuyperinho het gat dichtgereden had en in zijn wiel hing. Na de grote oversteek van de Sint-Amandsesteenweg nam de voorzitter even over maar wist snel hoe laat het was. Eerst nam Tom nog eens over maar toen Bart DC zeer gezwind het voortouw nam, moest de voorzitter passen…en de 2 hazen waren de wei in… Sterkste man in koers bleek Bart DC te zijn (en DC staat niet voor De Cock!). Volgens mij zal deze jongen nog verrassend uit de hoek komen deze winter en volgende zomer.

Bedankt aan alle aanwezigen van vandaag! Rit op Garminconnect.

De 13 helden van vandaag:

 • Timo
 • Tom C
 • Bjokke
 • Bacchus
 • Micky
 • Stef Pauwels
 • Rutger VL (eindelijk!)
 • Tim G
 • Bart De Cuyper
 • Johan B (WIK)
 • Joeri (WIK)
 • Ivan (Belly’s)
 • De naam weet ik niet.