Korte geschiedenis

Hoe het begon…

Foto0269_1024De Scheldetrappers zijn ontstaan in de zomer van 2010 toen vier vrienden besloten na het Branstse voetbalseizoen een antiek stalen ros te kopen om het leven op de fiets te ontdekken. Het doel was om in het tussenseizoen actief te blijven en de conditie, die bij sommigen al te wensen overliet, te behouden of zelfs aan te scherpen. Alle vier hadden ze nauwelijks ervaring op de (race)fiets en bijgevolg ook geen idee of ze dit wel zouden volhouden om wekelijks kilometers te vreten op de Klein-Brabantse dijken.

Het begon met ritjes vanuit Branst dijkwaarts richting Ruisbroek. 40 kilometer was toen een hele beproeving en valpartijen waren zeker geen uitzondering. Enkele vrienden die toevallig ook een antiek stuk in de garage hadden staan werden gevraagd om mee te rollen tegen een (achteraf bekeken) slakkengangetje. De meeste haakten af maar drie van de vier oprichters bleven volharden. Den ‘Dreipikkel’ bestaande uit Tim Schilders, Nick Van Ranst en Timothy Alen werd geboren.

De kilometers waren niet verbluffend… Maar we amuseerden ons en dat was het belangrijkste! We hielden vol, bleven rijden en de zomer was nog nooit zo sportief geweest. 

Officieus een club

“Na het seizoen” dat eindigde in augustus omdat we weer moesten trainen en voetballen, beseften we dat deze sport eigenlijk niet zo saai was als we eerst dachten. Den Dreipikkel besloot een nieuw ros te kopen en zoals het meestal gaat met de moderne media kwamen we snel bij andere ex-Scheldezonen die per 2 of soms alleen gingen fietsen en eigenlijk nergens bij een clubje aangesloten waren.

In 2011 gingen we eigenlijk echt van start. Mét een nieuw ros, mét nieuwe leden en mét nieuwe wegen. Het bleef meestal beperkt tot de dijken en richting Asse (met de voor sommige gevreesde Land Van Asse route…) en ritjes van 60-70km. Alle begin is moeilijk…

Het aantal leden was toen aangegroeid tot 9 stuks waarvan de meeste bijna elke zondag aanwezig waren om hét doel te verwezenlijken dat we dat jaar hadden gesteld: de beklimming van de legendarische “Mont-Ventoux”.

Eerste buitenlandse trip

IMG_0253_1024

In juni 2011 vertrokken we naar de Ventoux voor een mid-week met 8 leden. Het weer speelde niet in het voordeel, regen was meer de regel dan de uitzondering. De temperatuur was redelijk oké maar het was wel natter dan een dweil die niet uitgewrongen is. Ons achter de haard zitten opwarmen was dagelijkse kost.

Echter, dit kon de pret niet bederven. We hadden een fantastische week waarbij meermaals de Ventoux beklommen werd. Hieruit bleek nogmaals dat de verschillende fietsniveau’s redelijk dicht bij elkaar lagen. De grote groep klom rond 1u50 à 2u naar boven, enkelingen deden er langer over.

In de jaren erna bleef het aantal leden groeien met één gemeenschappelijk raakpunt: iedereen had op de één of andere manier een link met KVS Branst of voetbal.

Schorisse en de Vogezen

2012 werd de jaarlijkse “buitenlandse” trip een “binnelands” weekend naar Schorisse waar we onze klassieke benen, bij sommige mét en bij andere zonder, succes getest werden. Vooral de “klassieke benen” van onze Erevoorzitter werden stevig op de proef gesteld bij het etentje aan het plaatselijk restaurant De Schorre. Een romance tussen Filip en uitbaatster Hilde leek in de maak…  

Het jaar later 2013 gingen we het terug wat verder zoeken en was de bestemming de Vogezen waar we meerdere ritten in het lagere gebergte tot een goed eind brachten.

Eigen logo

logowvcIn 2014 konden we met enige trots ons logo voorstellen. Het logo is samengesteld uit volgende elementen:

  • Het groen: van het gras van het voetbalveld en van de eerste uitrusting die ons aangeboden werd door het Sporta van Stijn Boeykens. 
  • De fiets: logischerwijs, de liefde voor de fiets. 
  • De wielen van de fiets als bal: verwijzing naar het verleden als voetballer. Anno 2010: opgericht door 4 vrienden. 
  • WVC: WielerVriendenClub. Met nadruk op Vrienden. Het is voor de lol, geen race. Het moet leuk zijden zijn tijdens een tocht. Een ontmoetingsdag op het einde van een werkweek.
  • De Scheldetrappers: Omdat de oorsprong van de Scheldezonen (bijnaam spelers Branst) op de dijken langs de Schelde lag. Ook het startpunt is steeds de kerk van Branst, de heimat van de meeste leden.

La Cannibale(tte) in 2014 & 2015

cannibale 2014In 2014 werd geen buitenlandse trip gepland omdat het aantal actieve leden dat jaar zeer beperkt was. Maar toen werd er toch voor de actieve een sportief hoogtepunt ingepland: De Cannibale (176kms, 6 cols waarvan 2x de Ventoux) & Cannibalette (136kms, 4 cols waarvan 2X de Ventoux). Alle vier (Timothy, Tom, Gerald en Tim) bereikten ze de eindmeet en heroïsche verhalen werden toen geschreven en verteld. 

Volgens de legende zou de “Cannibaal van de Scheldetrappers” zijn donkerste dag als wielrenner beleefd hebben. Hij zou zo diep geweest zijn dat zelfs de thuisblijvers op de hoogte werden gebracht en er zeer ongeruste telefoontjes tussen zijn vrouw en verschillende Scheldetrappers werden gevoerd. Gelukkig zonder al te veel erg bereikte hij toch de eindmeet. Een legendarische dag van rond de 37 graden, amper wind of schaduw waarop alle vier de Scheldetrappers stevig hebben afgezien. Maar het genot was achteraf met geen woorden te beschrijven.

Het was zo aanstekelijk dat we in 2015 nogmaals naar daar trokken, maar dan met 10 leden! Andermaal een fantastische week met zeer veel fietskilometers en natuurlijk ook plezier was het gevolg! Menig thuisblijver was jaloers en besloot in 2016 de volgende uitdaging mee aan te gaan…

Officieel een club

Op 27 oktober 2015 werd onze club via de VWB ingeschreven als wielerclub. We kregen stamnummer 2343 en werden een feitelijk vereniging. De club telde na 1 dag reeds 15 leden en hopelijk zal dit in de toekomst enkel maar stijgen!

Op 15 december 2015 werd onze club ook officieel erkend door de gemeente Bornem waardoor we nu op de lijst van officiële sportverenigingen uit Bornem prijken! 

http://www.bornem.be/verenigingendetail/271/wvc-de-scheldetrappers

Doelen!

Elk jaar proberen we één of meerdere doelen te stellen zodoende we onze conditie doorheen het hele jaar op punt houden. Zonder doelen, minder motivatie om wekelijkse tochten af te leggen!

  • In 2016 reden we de volledige Ronde van Vlaanderen.
  • In 2017 reden we de volledige Ronde van Vlaanderen.
  • In 2018 reden we de volledige Ronde van Vlaanderen en de 1ste editie van de EPIC300.
  • In 2019…?

Ook zoeken we elk jaar een buitenlands avontuur. Zo zijn we al meerdere malen naar de Ventoux en de Vogezen geweest. Zijn we gaan klimmen in de Pyreneeën en organiseerden we in 2018 een echte Alpentour waarbij we over 8 dagen meer dan 19.000hoogtemeters overbrugden.

Extrasportief zijn er ook elk jaar wat ‘doelen’ zoals het pronostiekfeest bij de Erevoorzitter en onze deelname aan de 1000km Kom Op Tegen Kanker. ‘Meer dan een wielerclub’ weet je.

Iedereen welkom!

Het is geen vereiste om een geoefend fietser/voetballer/Scheldezoon te zijn om mee te rijden. Iedereen die de liefde voor de fiets een warm hart toedraagt is welkom om op zondag in Branst mee te rijden! Ondertussen hebben we meer dan 50 mannelijke leden en ongeveer 10 vrouwelijke leden. De droom van de voorzitter is dat we elke week met minstens 15 aan de kerk kunnen vertrekken zodat we lekker op de weg kunnen fietsen. Ooit!? If you can dream it, it ain’t big enough!

Contacteer ons