RVV 2017 – De helden deel XI: Kristof Van den Eynde

“Oow, oow, oow” zou Frank Raeskal zeggen. We hebben hier weer te maken met een topper die zijn eigen koffieboontjes kan doppen. Zijn blitzcarrière is op zijn minst verbluffend. Officieel aangesloten na het seizoen van 2016 zonder echt veel ervaring op een koerstfiets. Toch deelgenomen aan de BabyGiro Van Vlaanderen 2016 en vlotjes uitgereden. Mountainbike was sinds enkele maanden zijn enige en echte bezigheid tot hij besloot zich te wagen aan de volledige ‘Giro delle Fiandre’. Geen haar op zijn kop die eraan dacht om er voor spek en koffiebonen bij te rijden en dus kocht ook hij afgelopen winter een nieuwe racefiets…en mountainbike…en alles wat daarbij hoorde. Gebeten om zich te meten want honger maakt rauwe bonen zoet.

Kristof ‘De Lange’ Van den Eynde ofte ‘De noeste koffiebonenverbrijzelaar uit Windham’. Dé toeleverancier voor Beyers Koffie van tonnen vermalen koffie. Gedurende lange tijd maalde hij de koffie zelf thuis met een vierkante handmolen met een geringe inhoud. Er kon vaak niet meer in dan voor één pot koffie. Vandaar zijn deze handmolens  relatief goedkoop. Het malen zelf is echter een tijdrovende klus. Overstelpt met werk besloot hij extra uren te ‘draaien’ en kwam hij (jaja, hij) op het geniale idee om gewoon te blijven doorarbeiten op de fiets. Malen, malen, malen immer malen met die soepele maar nu wel cirkelvormige tred. Tegenwind? Bergop? Vlak? Vals plat? Sorry, die bonen moeten geplet worden. Het zal niet vanzelf gebeuren. Grofheid en gelijkmatigheid van de maling is belangrijk. Zijn soepele tred aan, à peu près bij benadering, 2,34 kg gedroogde, gebrande bonen per minuut is de regelmaat. Hij is fan van een straffe Espresso en daarvoor hoort de maling zo fijn mogelijk te zijn en dat kan hij, dat is zijn ambacht op de fiets.

De Ronde win je in bed – Kristof VDE

Vandaar dat hij er bewust voor kiest om single te blijven. Om zich ten volle te kunnen smijten op de Ronde. Geen geplak, geen lepeltje lepeltje, geen gesproei, genoeg plaats: voorbereiding is alles! Na niets anders dan:

  • impressionante versnellingen op de heuvelruggen,
  • kilometers en kilometers kopwerk tegen de harde, gure wind in,
  • na meerdere lyrische gesprekken over de tentoon gespreidde vorm tijdens de ritten…

kunnen we niet anders dan concluderen dat ook deze topper zijn koffieboontjes wel op het droge heeft voor de Ronde van Vlaanderen 2017. Geen Scheldetrapper die eraan twijfelt: Wesley Beats Eats Eats zit op de momement zeer stevig op zijn fiets iets iets en heeft een enorme flits its its.

Wat gaat hem tegenhouden? NIETS…IETS…IETS…IETS.