RVV 2017 – De helden deel II: Bart De Cuyper

De tweede held van de Ronde is Bart De Cuyper. Ook wel Cuyperke, Stoemperke of Pufferke genaamd. Het Pufferke impliceert niet dat hij tijdens de ritten afziet bij de beesten maar eerder dat hij sinds zijn consultatie bij onze Dr Ferrari zijn tweede adem gevonden heeft. Hij is nu nog meer in de mogelijkheid dieper te gaan dan al het geval was. Als je zijn maximum hartslag van 205 kent, weet je dat hij diep kan gaan. Deze fysieke kenmerken geven hem dat surplus aan bagage nodig om dit avontuur voor een tweede maal tot een goed einde te brengen.

Waar Brabant trots op is – Knol Indigène du Fosteau (kampioen 1906-1907-1908-1909, resultaat van een sterk inteeltbeleid van Jules Hazard. Stamvader van alle huidige fokhengsten Thorgan, Eden en Kylian)

Je zou denken dat renners met korte benen nadelig geschapen zijn door de natuur omdat hun spiermassa nooit zo evenredig kan groeien als mensen met benen als stelten waaraan/waarop pezige spieren liggen waarmee je kanonskogels naar de Muur kan schieten om de Vesten op zijn minst te doen daveren, laat staan vernietigen. Maar dit wordt ontkracht door deze compacte blok massieve graniet met dijen als keien en uit de kluiten geschoten kuiten die zelfs menig knol (Indigène du Fosteau) op de boerenbuiten doet fluiten: “Fjoew, goh, stevig bazeke”. Af en toe hoort hij zijn eigen hamstrings krijsen van pijn als dijen en kuiten een pact sluiten om de Vlaams-Brabantse heuvelruggen op te sjeezen zonder schijnbaar enige inspanning. Kan u het al raden? Deze man is klaar, ook hier bestaat geen twijfel over. Op zijn nieuw Italiaans ros, perfect afgericht op de fysionomie van de geblokte knol uit Mariekerke. De perfecte mix van brouwwater, zorgvuldig uitgekozen mouten, ongemoute tarwe, rijst of maïs, hop, kruiden en gist. Tijdens de  voorbereidende ritten deed hij niemand pijn, zeker zichzelf niet. Hij bouwt rustig op, laat alles mooi gisten zonder gekke dingen te doen richting die ene dag, die ene uitspatting waar enkele maanden aan gebrouwd is: die 2de vink op zijn PALMares.